Je libo hrachovou kaši, tradiční české buchty, či pečeného kance na červeném víně? Žáci sedmého ročníku se v rámci hodin dějepisu seznámili s tradičními pokrmy vrcholného středověku. Jejich úkolem následně bylo vytvořit týdenní jídelníček, na kterém se budou objevovat pouze jídla ze surovin dostupných do 15. století ve střední Evropě. Na jejich jídelníčku byste tak určitě nenarazili na suroviny, na které jsme dnes zcela zvyklí – například brambory a cukr. Tyto suroviny byly považovány za výjimečné a luxusní. Méně se solilo, cukr byl nahrazován medem a ovocem. V dnešní době je to možná hůře představitelné, ale mezi servírované pochoutky patřili například bobři, vrány a veverky.
Jídelníčky žáci tvořili na počítačích v naší multimediální učebně. Nejenom, že se tedy dozvěděli nové informace o životě ve středověku, ale procvičili si i práci s programem Microsoft Word.
Mgr. Lenka Kolompárová